Bærekraftig IT
Bærekraft. Smak litt på ordet. Du har sikkert hørt det mye de siste årene. Det er ikke kult hvis det ikke er grønt, sier ungdommen. Eller, vi tror de sier det. Og vi er skikkelig enige. Hvis vi skal gi jorda videre til barna våre må det gjøres justeringer. Derfor kan vi ikke gå lei ordet bærekraft enda.
For få uker siden kom Statistisk Sentralbyrå ut med Norge sitt klimaregnskap. Det var skikkelig kjip lesning. Derfor er det viktigere enn noensinne at vi alle tar bærekraft på alvor. For det ikke alle vet, det er at IT-hverdagen din kan påvirke miljøet. Du kan faktisk bli ganske så grønn der du sitter på kontoret, i landskapet eller på hjemmekontoret. La oss se på hvordan:
Steg 1: Utstyr
Vi tar den store, stygge ulven først. Hvem er det? Jo, det er PC-en din. Eller generelt fysisk utstyr som krever mye av jordens ressurser. Mange har kanskje ventet på det siste nye innen smarttelefoner, spillkonsoller, nettbrett eller PC-er. Mens beskjeden i butikken er den samme uansett leverandør: “De mangler et metall eller råstoff som gjør at de ikke får produsert nok”. Hvorfor det? Jo, fordi det brukes for mye av råstoffene og metallene våre OG vi er for dårlig til å resirkulere det vi allerede har laget.
Så hvordan kan du resirkulere utstyret ditt? Det har vi svaret på: samarbeid med folk som kan det!
Vi samarbeider med 3stepIT som tar gjenbruk og resirkulering av datautstyr til neste nivå. Takket være dem kan vi tilby effektiv, økonomisk og bærekraftig håndtering av IT-utstyr der vi bidrar til en sirkulær bruks- og gjenbruksmodell. 3stepIT har vi samarbeidet med i straks 10 år. Med samme verdigrunnlag har vi hjulpet til å forlenge livssyklusen for IT produkter, bidratt til miljøvennlig gjenbruk, reduksjon og resirkulering av elektronisk avfall. Det kan du også gjøre!
Hva er egentlig bærekraft?
- Mål 5: Likestilling mellom kjønnene
- Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst
- Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
- Mål 13: Stoppe klimaendringene
Steg 2: Datalagring
Data genererer varme. Mye varme. Det har du kanskje merket når PC-en puster og peser ved kneet ditt mens du jobber med 100 faner oppe og skal til å starte det ene programmet. Vi kan love deg at det blir varmt også i datasentrene rundt omkring. De sentrene hvor all informasjon blir lagret trygt. Enten sammen med andre eller helt alene. Så hva kan du gjøre for å forhindre at det pustes og peses? Jo, du kan starte med frikjøling. Sånn som oss!
På Braathe-gården (ja, vi holder til på en gård) har vi gravd ned rundt 15000 meter med rør. Jordkjøling, som er fagterminologien, gjør at vi kan hente rundt 400 kW kjøle-eller varmeeffekt når det er nødvendig. Altså, våre data (og dine, hvis de ligger hos oss) blir kjølt ned på en bærekraftig måte, året rundt. Hvilke løsninger har dere for datalagring? Vi håper de er gode.
Vil du lære mer om grepene vi gjør for å skape en bærekraftig IT-hverdag? Ta en titt her.
Steg 3: Internett
Internett løser mye, det vet vi jo. Men i Covid-tiden fikk internett plutselig muligheten til å vise frem enda flere positive sider. Nemlig at nettopp internett-tilgang kunne gi deg muligheten til å droppe både fly, båt, tog og bil. Så ja, godt internett fører til mer bærekraftige og miljøvennlige valg. Du reduserer altså fotavtrykket ditt ved å bevisst bruke internett mer i jobbsammenheng.
Vi har selv lagt inn i vår strategi at vi skal være hybride i vår møtevirksomhet og også kjøre flere møter over nett, for å minske behovet for reisevirksomhet der det er mulig. Kanskje dere har litt å hente i denne sammenhengen også?
Vi gir oss ikke
Som teknologiselskap går vi i bresjen for digital omstilling og former fremtidens næringsliv og forretningsmodeller med innovative og tilpasningsdyktige løsninger som er energi- og ressurseffektive. Vi utfordrer eksisterende produkter og tjenester og jobber kontinuerlig med å finne mer bærekraftige løsninger der klima og miljø, økonomi og sosiale forhold står i fokus. Som kunde hos oss kan du være sikker på at vi justerer og tilrettelegger der vi kan for å finne grønnere løsninger.
Ta kontakt med oss om du er interessert i å lære mer om hvordan du og din bedrift kan bli mer klimavennlige, også innen IT.